Elektriciteit Hoofdstuk 4

Vul het goede woord in

Vul al de gaten en klik daarna op de controlebutton.

Op een fietslampje staat 6 Volt / 3 Watt.
Wanneer het lampje op de juiste spanning brand is de stroom door het lampje Ampère.

Door een ander lampje loopt een stroom van 0,8 Ampère bij een spanning van 12 Volt.
De weerstand van dit lampje is dus ohm.

Jan zet de waterkoker aan. De weerstand van de waterkoker is 50 ohm. de spanning waarop de waterkoker werkt is 230 Volt. De stroom door de waterkoker is dan Ampère.

Bij diezelfde waterkoker berekent Jan dat het het vermogen Watt is.

Jan sluit nu twee gelijke waterkokers aan en komt erachter dat de totale stroom Ampère is.

Karel sluit een weerstand van 47 ohm aan op een spanningsbron. Hij meet de stroom door de weerstand. Deze is 0,2 Ampère. vervolgens berekent hij dat de spanning van de spanningsbron Volt is.

Het koffiezetapparaat met een vermogen van 1500 watt wordt om acht uur aangezet. Om kwart over acht is de koffie klaar en zet men het apparaat uit. Dit koffiezetapparaat heeft in die tijd Joule aan energie gebruikt.
Volgens het elektriciteitsbedrijf is dit Kwh.

Je hebt een kant en klare verlichtingsset gekocht voor de feestdagen met 25 lampjes. Je bent wat slordig en trapt 1 lampje kapot. hierdoor gaan alle lampjes uit. Voor jouw is het meteen duidelijk dat deze lampjes in (serie/parallel) geschakeld staan.

In de huisinstallatie worden verschillende kleuren draden gebruikt. De fase draad is , de nuldraad is en de schakeldraad is .

De fasedraad staat altijd onder spanning. De nuldraad (normaal gesproken) nooit. De schakeldraad verbindt de op de muur met de van de kamer.

Om te voorkomen dat er brand ontstaat door overbelasting (teveel stroom door de bedrading) heeft ieder huis een meterkast met daarin een aantal . Deze schakelen de stroom uit wanneer deze boven een bepaalde waarde komt.

Wanneer er een elektrische stroom door je lichaam gaat trekken je spieren samen. Het hart is een grote die het bloed rondpompt. Een stroom die je hart laat samentrekken is dus gevaarlijk.
Om te voorkomen dat er (teveel) stroom door het lichaam gaat is er een apparaat in de meterkast gemonteerd wat de binnenkomende stroom en de uitgaande stroom met elkaar vergelijkt. Verschillen deze teveel van elkaar de schakelt deze de stroom uit. Dit apparaat noemen we de .

Een andere beveiligings maatregel is een voorziening waarbij de stroom via een aparte draad wordt afgevoerd. Deze draad gaat via de stekker en stopcontact (wandcontactdoos) van apparaat naar aarde. Deze veiligheidsnmaatregel noemen we de .