H13 par 1 Ioniserende Straling - Atomen

Vul de onderstaande berekening steeds aan met de juiste gegevens

Vul al de gaten en klik daarna op de controlebutton.

Atomen
Het atoom Aluminium (Al) met atoomnummer 13 bezit Protonen en elektronen. Van deze twee deeltjes zitten de in de kern. In de kern van dit atoom zitten verder nog een aantal .
(elektronen/neutronen/protonen) hebben een positieve lading terwijl (elektronen/neutronen/protonen) een negatieve lading hebben. De (elektronen/neutronen/protonen) hebben geen lading.
Alleen het element komt voor zonder neutronen in de kern.
De deeltjes in de kern zijn veel zwaarder dan de deeltjes die er op grote afstand omheen draaien (deze deeltjes zijn de ) .


Het element Koolstof (C) heeft 6 elektronen en protonen en 7 neutronen. Een ander element Koolstof (C) heeft protonen, elektronen en 8 neutronen.
Deze twee verschillende Koolstof atomen (waarbij het aantal neutronen verschilt noemen we .

Door allerlei oorzaken kan er een elektron wegschieten uit het atoom. Hierdoor gaat de stof langzaam een beetje 'kapot'. Op dat moment is het aantal protonen en elektronen niet langer gelijk. We noemen het nu niet langer een atoom maar een . .
één van de oorzaken waardoor een atoom kapot kan gaan is de invloed van Ultraviolette straling. Ultraviolette straling heeft een (zwakke) werking.